Een lastige storing waar je echt niet meer uitkomt. Elke monteur herkend het. Hier enkele praktijkvoorbeelden.

Storingsdiagnose wordt almaar complexer. “Het toenemende aantal componenten in een moderne auto maakt diagnosestellen lastiger”, volgens Jur Ooijman, voorzitten Vereniging ATC. “Een foutcode wijst soms in de goede richting maar zeker niet altijd. Ervaren diagnosemonteurs weten alles over de valkuilen van diagnose en hoe je die kan vermijden.”

Iwan Kennis, diagnosespecialist bij Autobedrijf Wout Bouman, neemt ons mee met enkele praktijkvoorbeelden.

Foute schema’s

Het eerste praktijkvoorbeeld is een Suzuki SX4. De klacht van de klant lijkt simpel. De achtergrondverlichting van het instrumentenpaneel werkt niet. “Het autobedrijf dat de auto bij ons aanbiedt, heeft de lichtschakelaar vervangen en daarna een tweedehands tellereenheid gemonteerd. De storing blijft. We beginnen met het uitlezen van foutcodes. Die zijn er niet. De verlichting van de radio en de middendisplay werken normaal. De dimfunctie van de dashboardverlichting werkt ook. Onze eerste gedachte is dat het een draadbreuk moet zijn.” Iwan en zijn collega’s pakken het elektrische schema erbij. Na het uitbouwen en demonteren van het instrumentenpaneel blijkt dat het schema niet klopt. De pinbezetting van de stekkeraansluiting in de auto wijkt af.

“We hebben bij verschillende help desks elektrische schema’s opgevraagd”, vervolgt Iwan. “Die klopten ook niet.” In het schema ontdekt Iwan wel dat het ‘verlichting aan’-signaal naar het instrumentarium uit de BCM komt. Nader onderzoek leert dat andere signalen vanuit de BCM, zoals de signalen van de remvloeistofniveausensor en de gordelverklikker, ook niet aan het instrumentenpaneel worden door-
gegeven. “Alles wijst op een probleem met de BCM. Na het demonteren en openen van de BCM zien we vochtschade op de printplaat. Een donor-BCM lost het probleem op.”

Een schema, zoals dit van een Suzuki SX4, is heel handig. Maar dan moet het schema wel kloppen!
Een schema, zoals dit van een Suzuki SX4, is heel handig. Maar dan moet het schema wel kloppen!

Niet op contact

Na dit ‘opwarmertje’ gaat Iwan verder met een storingsdiagnose bij een Audi Q7 e-tron. Nadat een autobedrijf een trekhaak bij deze auto inbouwt, werkt de verlichting op de trekhaakmodule niet. Klem 15 krijgt spanning en de remlichten branden continu. De Audi gaat niet meer op contact. Het autobedrijf leest foutcodes uit, doet metingen en monteert daarna een andere trekhaakmodule en een donor-BCM. Ook het uitbouwen van de trekhaak brengt geen verandering. Zelfs een nieuwe BCM en een nieuwe Gateway lossen de storing niet op. Zo komt de auto in de werkplaats van Autobedrijf Wout Bouman terecht voor storingsdiagnose.

Ook bij deze Audi denkt het team meteen aan een bedradingsprobleem. Iwan: “Bij een moderne auto moet je de kabelboom van de trekhaak verbinden met het CAN-Bus-signaal in de auto. Vaak worden de CAN-Bus-draden in de stekker per ongeluk omgewisseld. Een klein foutje met grote gevolgen.” Een voertuigscan van de Audi levert drie storingen op. De stoelmodule geeft geen communicatie, de convenience-module (BCM) geeft geen communicatie en de trekhaakmodule geeft geen communicatie. De eerste en de laatste storing zijn snel te verklaren. De bijrijdersstoel is uitgebouwd om bij de elektronicamodules te komen. De trekhaakmodule geeft een storing omdat de trekhaak is uitgebouwd. Dan blijft de BCM-storing over.

Na demonteren en openen van de BCM van de Suzuki is vochtschade op de printplaat zichtbaar.
Na demonteren en openen van de BCM van de Suzuki is vochtschade op de printplaat zichtbaar.

Wat zou jij doen bij deze storingsdiagnose?

“We gingen er van uit dat de CAN-Bus-draden in de stekker van de BCM verkeerd om waren gemonteerd. Maar als we de stekker goed bekijken, zien we dat de draden correct zijn aangesloten. We moeten dus verder zoeken.” In het originele elektrische schema ziet Iwan dat er drie constante voedingen en twee massadraden zijn. Een meting maakt duidelijk dat deze signalen allemaal aanwezig zijn. Ook de geschakelde voeding en de spanning over beide CAN-Bus-draden (high en low) zijn in orde.

Belast meten

Tussendoor behandelt hij een ogenschijnlijk kleine storing aan een BMW i3 REX die met een grote reparatie eindigt. Daarna gaat hij verder met de Audi Q7. Veelgenoemde oplossingen van de kijkers zijn: CAN-Bus meten met de scope, CAN-Bus-meetwaarden meten, een belaste massameting doen en het CAN-Bus-signaal op verschillende plekken meten. “Allemaal goede suggesties”, vindt Iwan. “Belast meten, dus meten met aangesloten stekker, is heel belangrijk bij een storing. Wij doen dat eigenlijk altijd.” Iwan toont het elektrische schema van de BCM2 en de Gateway van de Audi.

De spanning op beide CAN-Bus-aansluitingen is 2,5V. “Het autobedrijf heeft gedacht dat dit in orde was en dat het probleem in de modules zat. Maar de nieuwe modules brengen geen verandering. We gaan verder met een scopemeting.”

Dure les

Iwan doet een scopemeting met aangesloten stekker en daarna met losgenomen stekker. De eerste meting is 2,5V. De tweede meting is 0V. Wat zou dit kunnen zijn? Opnieuw doen kijkers suggesties die in de juiste richting wijzen. Iwan vertelt de oplossing. “Toen we de draden uit de stekker haalden, bleek dat ze waren gebroken. De bedrading van moderne auto’s wordt steeds dunner. In deze Audi heeft een draad maar een stuk of vier koperkernkabels. Je moet er heel voorzichtig mee omgaan.”

Nadat de bedrading is gerepareerd, kan de auto op contact en werkt alles weer. “De marges op trekhaakinbouw zijn dun. Deze kleine fout heeft dure gevolgen gehad. Ik begrijp waarom het autobedrijf onder invloed van stress en tijdsdruk nieuwe modules heeft gemonteerd. Maar het was niet nodig. Een dure les.”

Hoofdpijn bij storingsdiagnose

Soms zijn er storingen waar zelfs geharde diagnosespecialisten geen raad mee weten. Een Nissan Qashqai gaat sporadisch in noodloop. In overleg met de klant gebruikt Iwan de Nissan voor woon-werkverkeer om het probleem zelf te ervaren. “En inderdaad, in de file ging de auto in noodloop. Hij ging niet harder dan 30 km per uur. De motor kwam niet boven 3000 toeren en liep heel slecht. De enige foutcode was P061A:64. Dat is de Internal Control Module. Daar kan je niets mee.”

Via TSB’s ontdekt Iwan dat er een software-update voor de foutcode bestaat. “We adviseren het autobedrijf om de auto naar de dealer te brengen.” De dealer voert een software-update uit, reinigt het inlaatsysteem en vervangt preventief de ECU en het gasklephuis. “Niets helpt. De storing blijft. De Qashqai komt weer bij ons terug.”

De inlaatspruitstukdruk van de Nissan Qashqai is 732 mbar, ongeacht de stand van de gasklep. Dat zou voor deze motor ongeveer de helft moeten zijn.
De inlaatspruitstukdruk van de Nissan Qashqai is 732 mbar, ongeacht de stand van de gasklep. Dat zou voor deze motor ongeveer de helft moeten zijn.

Waardoor schiet deze auto zo in de stress dat hij niet goed meer rijdt? Iwan gaat met frisse moed aan de slag. Hij doet nieuwe metingen tijdens het rijden. Bingo! “De inlaatspruitstukdruk is 732 mBar, ongeacht de gasklepstand. Dat zou voor deze motor ongeveer de helft moeten zijn.” Een vervolgmeting op de MAP-sensor levert verschillende waarden op. Bij stilstaande motor is de gemeten druk 1229 mbar bij 1,9V. Bij lopende motor is de druk 1024 mbar bij 1,6V. “Die waarden zijn niet goed. In Nederland zou de luchtdruk rond de 1000 mbar moeten zijn. De spanning is ook te hoog. De oplossing is een nieuwe MAP-sensor van een paar tientjes. Ik zie aan de reacties dat een aantal van jullie die oplossing ook hebben bedacht. Fijn dat iedereen meedenkt!”

Nog meer storingsdiagnose

Na de Nissan Qashqai met onterechte ‘hoogteziekte’, behandelt Iwan een Audi Q3 2.0 TFSI met hardnekkige misfires en een Toyota Yaris met een vreemde stroomstoring. Voor de tweede ATC Livestream over storingsdiagnose behandelt Iwan Kennis zes lastige storingen. Hieronder volgen drie bonusstoringen, speciaal voor de lezers van AMT Online. Het gaat om storingen aan een BMW i3 REX, een Audi Q5 en een Toyota Yaris: