Wie kent het tegenwoordig niet: Opeens branden er één of meerdere storingslampjes op het dashboard, al dan niet vergezeld van…geluidssignalen van het dashboard. Wat is er gebeurt, en wat moet je eraan doen? Moet je er eigenlijk altijd iets aan doen? Veel antwoorden lees je hier.

Storingen aan de auto kunnen erg vervelend zijn. Hoe komt het dat zoveel automobilisten hier zo vaak mee geconfronteerd worden? Bij moderne auto’s zijn door de fabrikant allerlei controles ingebouwd waarmee de auto in staat is zelf een soort basale “diagnose te stellen”. Gaat er iets niet goed, dan maakt de auto dit kenbaar met optische en/of acoustische signalen oftewel er gaat een storingslampje branden of knipperen en er kan een geluidssignaal klinken.

Dit begon ooit met enkel controle van de motor, maar moderne auto’s zitten vol met allerlei verschillende systemen. Steeds meer van deze systemen hebben hun eigen, ingebouwde controle met de daarbij behorende waarschuwingslamjes. Ga maar na: Vrijwel alle auto’s hebben tegenwoordig ABS, ESP, Cruise-control en PDC. Dat kun je afhankelijk van het soort auto en uitrustingsniveau tegenwoordig bijna eindeloos uitbreiden met alle mogelijke opties van vandaag de dag, vooruit een kleine greep uit het assortiment (heeft u even?): RDKS/TPMS, Parkpilot, Autopilot, ACC, DAA, ACE, BLIS, CTA, HDC, Lane Assist, enz.

Om het nog leuker te maken geven de verschillende fabrikanten systemen die hetzelfde doel hebben, verschillende benamingen.

Intussen worden steeds meer veiligheidsvoorzieningen ontwikkeld, die we nu alleen nog op de meer complete en top-segment-auto’s aantreffen. Dit wordt de nieuwe standaard op alle auto’s. Daardoor neemt helaas de kans op storingen alleen maar toe, immers het aantal systemen groeit en niet te vergeten: ze communiceren ook nog eens met elkaar!

Deze communicatie gaat ook weleens mis; de verschillende systemen verwachten ook signalen van elkaar. Wanneer deze signalen geheel of gedeeltelijk ontbreken is er een communicatiestoring. Meestal zijn dat de momenten waarop er meerdere lampjes tegelijk gaan branden. Zo is bij bijvoorbeeld Land Rover de “three amigo’s” een beruchte storing waarbij tegelijkertijd de storingslampen van de ABS, TC en HDC aanspringen. Door dit soort storingen met één van de werkplaatscomputers uit te lezen verteld krijgen wij techneuten inzicht in welke signalen er ontbreken, al dan niet verpakt in een storingscode of foutcode. De foutcode helpt soms meteen een oorzaak aan te wijzen, of vormt dan in ieder geval aanleiding om te bekijken welke signalen er ontbreken of anders zijn dan hoort. Na het uitlezen volgt dan ofwel een reparatie ofwel uitgebreidere diagnose. Daarover meer in ons blog over diagnose.

Terug naar het dashboard.

Vroeger (zeg: 20 jaar geleden en de tijd daarvoor) was een aantal zaken binnen de autotechniek ontwikkeld tot een punt, waarop iedereen dat als standaard aannam. Bijvoorbeeld, dat er een sleutel in een contactslot wordt gestoken die naar een startstand werd gedraaid om de auto aan te slingeren. Of dat er een enkel controlelampje op het dashboard zat, voor de oliedruk. Ging het lampje aan (en die had maar één kleur: rood!) dan wist je dat het goed mis was en kon de auto meteen uitgezet worden en niet meer starten voordat je bij de garage geweest bent!

Hoe anders is het anno 2020, waar contactloos starten zonder sleutel en een veelvoud aan lampjes normaal is geworden.

Wat is er nu belangrijk om op te letten en wat niet?

 

Om maar met het laatste systeempje te beginnen: Het oliedruklampje blijft belangrijk. In de foto bij deze blogpost is dat in de bovenste regel de 2e vanaf rechts (stelt een oliekannetje voor). Echter is deze niet altijd meer rood, en geeft deze ook wat anders aan als de oliedruk. Dit lampje kan branden in de kleur geel, wat betekend dat het niveau te laag staat. Gewoon olie peilen of bij de werkplaats van Dorpsgarage laten peilen en bijvullen met de juiste oliesoort, is dan de oplossing.

Gaat dit lampje rood branden, dan is dat een teken dat er te weinig smering plaatsvind en moet de motor meteen worden uitgezet om motorschade te voorkomen.

Best lastig hierbij, is dat er ook een aantal merken is (Alfa Romeo en Fiat) die het dashboard laten piepen in combinatie met een knipperend, rood olielampje… Dit geeft echter geen motorisch probleem aan, maar betekend dat de auto aan de servicebeurt toe is (of in ieder geval, dat het dashboard dat denkt).

 

Eigenlijk zou je voor het overzicht alleen maar een verkeerslicht op je dashboard wensen als indicatie: Groen is altijd goed, geel is bezoek de werkplaats wanneer het uitkomt, rood is acuut stoppen of naar de werkplaats… Simpel toch? Of de autofabrikanten ooit zo ver gaan komen? We zullen zien!

Waar doet u intussen verstandig aan?

Heel eenvoudig: Lees het instructieboekje! De meeste zaken kunt u eenvoudig zelf oplossen of u krijgt in elk geval het inzicht of het verstandig is door te rijden of niet.

Is het onduidelijk of is er iets heel anders aan de hand, leg dan in alle gevallen contact met ATC / Dorpsgarage en voorkom onnodige motorschade, uitval van de auto of pech onderweg.

Meer weten over het boeiende onderwerp en hoe ATC Dorpsgarage tegen diagnose aankijkt? Lees verder in deel 2 over diagnose!

 

Verklarende woordenlijst bij dit artikel:

ABS=anti-blokkeersysteem=onderdeel van het remsysteem dat voorkomt dat de auto in een slip raakt

ESP=elektronisch statbliteitsprogramma=systeem dat de auto stabiel helpt houden wanneer deze in een slip dreigt te raken

Cruise-control=Automatische snelheidsregeling bij wisselende motorbelasting

ACC=Adaptive Cruisecontrol= Automatische snelheidsregeling bij wisselende motorbelasting en met veilige afstand tot voorgaand verkeer

PDC= Parkdistance control= parkeerhulp

RDKS/TPMS=Reifendrück Kontrole Systeem / Tire Pressure Monitoring System=bandenspanningscontrolesysteem

DAA=Driver activity assistent=vermoeidheidsherkenning, de auto stelt een koffiepauze voor als de bestuurder moe lijkt te worden

ACE=Active Cornering Enhancement= slim veersysteem tegen overhellen in de bochten

BLIS= Blind Sptot Information System=melding wanneer er zich iets in de dode hoeken bevind

CTA=Cross Traffic Alert=waarschuwing bij kruisend verkeer tijdens achteruitrijden

HDC=Hill Descent Control=hellings-ondersteuning

  • Vergelijkbare systemen kunnen op verschillende auto’s andere namen hebben (om het nog eenvoudiger te maken)

 

…En, zaten alle antwoorden die je zocht er bij? Neem contact op voor suggesties 😉