Tijdens de lockdown zijn veel auto’s stil blijven staan. Wat heeft dit eigenlijk allemaal voor gevolgen?

Na bijna een jaar van #blijfthuis, waarbij er veel minder verkeer was dan anders, komt de maatschappij weer in beweging. Dat heeft nogal wat gevolgen voor onze heilige koe. Wat dan? Dat zetten we hieronder een beetje uiteen.

Veel mensen zijn tijdens de lockdown gaan thuiswerken. Een deel van deze mensen en hun werkgevers, heeft hierdoor ontdekt dat het ook na de lockdown niet per sé nodig is om weer volledig op de “oude” manier aan de slag te gaan: Zo blijft een deel van alle mensen ook na de lockdown gedeeltelijk of geheel vanuit huis werken.

Dit brengt met zich mee dat we niet automatisch meteen weer op het oude aantal kilometers komen te zitten dan we gezamenlijk in de auto rijden er jaar. Van de mensen die ook na de lockdown minder blijven rijden, zijn er ook waarbij de rekensom welk type auto en welk soort brandstof rendabel is, nu dusdanig veranderd is dat overgestapt wordt op een andere auto.

Voor vrijwel iedereen gaat in elk geval op, dat er veel minder of niet gereden is. In de tussentijd heeft de auto daarop gereageerd. Want dat doen moderne auto’s: Die reageren op omstandigheden. En dan heb ik het niet over verkeersbordherkenning of adaptieve cruisecontrole, maar wel over “rust roest”.

Net zoals mensen in revalidatieprogramma’s, blijven ook auto’s het beste in conditie bij regelmatig actie. Immers: Een stilstaande auto krijgt vastzittende remmen, leeglopende banden en na een paar maanden is de accu ook niet meer de oude.

Die accu, die verdient best nog wat meer aandacht. Was de accu tot halverwege de jaren 90 enkel om te kunnen starten en verlichting te voeden wanneer de motor niet liep, tegenwoordig staan auto’s zo bol van de elektronica dat er hoge eisen aan de accu worden gesteld.

Ook wanneer de motor niet meer loopt, staat de elektronica immers nog steeds “aan”. Afhankelijk van het model en het uitrustingsniveau, gaat de elektronica na enige tijd uit zichzelf in een soort “slaapstand”. In slaapstand wordt nog een minimale hoeveelheid stroom aan de accu onttrokken, voor het alarmsysteem maar ook om constant de status van de diverse elektronica te monitoren.

Die elektronica bestond eind jaren tachtig nog uit enkel een inspuitcomputer, bedoeld om de motor goed te laten lopen. Toen werd er bedacht dat je ook een “boordnetregelapparaat” kunt inbouwen in plaats van een zekeringkast. Waarom? Bijvoorbeeld om aan de hand van sleutelherkenning de stoel en spiegels alvast in de juiste stand te zetten. Of om “coming home” verlichting aan te sturen.

Vandaag de dag zit een beetje moderne auto met wat opties al snel vol met 50 tot 100 en meer regelapparaten.

Komt het niveau van de accu onder een bepaalde waarde, dan kunnen er in diverse van deze regelapparaten willekeurig foutmeldingen ontstaan, waarop het systeem zichzelf al dan niet uit zal schakelen. Is uitschakeling het geval, dan gaat in alle gevallen ook een storingslampje branden om de chauffeur te waarschuwen.

Wat is nou rare: Accuspanning kan een niveau bereiken, waarop de auto nog wel start, maar er door de boordelektronica al wel fouten worden geregistreerd. Die kunnen dan weer allerlei gevolgen hebben – maar daarover meer in één van onze elektronica-blogs ?

Terug naar de stilstaande auto.

Zoals ze bij de revalidatie zo goed weten: Rust roest, en stilstand is achteruitgang.

Banden… verliezen luchtdruk. Altijd. Niet omdat ze lek zijn, maar gewoon omdat rubber per definitie poreus is. Wanneer een auto weinig rijdt, loopt de druk dus ook terug. Echter in tegenstelling tot wanneer er veel gereden wordt, denkt lang niet elke eigenaar eraan maandelijks de bandenspanning te checken. Een extra puntje bij stilstand, is dat te zachte autobanden meer “doorhangen”. Blijft een auto lang met deze te lage spanning op een plek staan zonder ooit verplaatst te worden, dan leidt dat tot wat in de volksmond “vierkante banden” genoemd wordt. Dit is feitelijk een vervorming van het frame oftewel karkas van de band. Soms is dit door de band op de juiste spanning te brengen en enkele tientallen kilometers te rijden wel weer vlot te trekken, maar niet altijd. Dan is sprake van permanente vervorming van de band, zogeheten karkasschade. De auto kan daarbij ook klachten als getril, geschud, instabiliteit en lawaai geven. De band moet dan vervangen worden. Kom bij twijfel altijd even langs, het is voor een beetje bandenspecialist (zoals Dorpsgarage ? ) vrij snel te zien.

Remmen…. Zijn bewegende onderdelen en natuurlijk super-belangrijk.

Ook voor remsystemen gaat helaas weer op: Raakt het in onbruik, dan gaat de boel meer dan eens vastzitten. Klachten variëren van lichte tot heftige bijgeluiden, trillingen, oververhitting (roken van de rem of het wiel) tot minder remvertraging en in een uiterst geval haperen of weigeren van het remsysteem. Dat kunnen redelijke nachtmerrie’s worden. De oplossingen zijn gelukkig simpen: regelmatig met de auto rijden. Een rondje van een half uur per week, liefst bij wat verschillende snelheden, voorkomt al veel van deze ellende. Ook hier geldt: Bij enige twijfel, raadpleeg de vakman of vakvrouw! Een inspectie kan vaak binnen 10 minuten en kan veel onnodige gevolgschades of brokken op de weg voorkomen.

Tenslotte nemen we als autobranche waar, dat veel regulier onderhoud (de jaarbeurt) er door de lockdown bij inschiet. De gedachte lijkt vaak te zijn: Een auto die niet gebruikt wordt, hoeft ook niet nagekeken te worden. Hoe begrijpelijk de gedachte ook is, daarmee doet een eigenaar de auto en zichzelf beslist tekort. Immers, nog los van de al genoemde remmen, autobanden en accu hebben ook andere systemen last van stilstand of weinig onderhoud.

Remvloeistof, motorolie en de airconditioning trekken allen vocht aan. Deze dienen dan ook periodiek nagekeken en indien nodig aangepakt te worden. Of wat dacht u van de auto waar de één of andere muis gezellig een nestje in de motorruimte gemaakt had? Prima geïsoleerd natuurlijk die motorruimte, en er komt geen kat bij. Helaas alleen voor de eigenaar dat de familie Muis het nestje precies in de luchtinlaat had gebouwd. De auto kwam dan ook binnen met vermogensverlies wegens deze belemmering bij het aanzuigen van lucht waar de motor op loopt…

Maar mijn auto’s hoeft toch geen grote beurt als er zo weinig gereden wordt? Je zou het na het lezen van dit artikel misschien bijna denken. Het kan gelukkig meevallen. Ondanks dat wij niet snel zullen aanraden te bezuinigen op onderhoud, omdat er gewoon veel problemen langs de weg mee voorkomen kunnen worden, hebben we een Corona-proof-onderhoudsplan bedankt.

Ons antwoord op Corona met betrekking tot auto-onderhoud is de WRB – oftewel de Weinig Rijden Beurt. Deze supersnelle efficiënte onderhoudsinspectie wordt binnen 60 minuten afgerond en kent een vaste prijs inclusief alles. Daarna ontvangt u een rapportage over de conditie van alle technische zaken in, om en aan uw auto.

Nieuwsgierig geworden of reacties op dit bericht? We horen het graag!