Dit keer gaat het blog over long-life-onderhoud en bijzondere mankementen aan  relatief jonge auto’s (tot 10 jaar oud). De rode draad? Lees maar mee! 

Volkswagen maakte in 1998 de Golf type 4, waarvan de TDI-motor met longlife service-interval slechts elke 50.000km (!) nieuwe olie nodig had. Dit zou dus betekenen, dat wanneer de auto 200.000km op de teller had staan, deze pas aan zijn 4e garagebezoek toe was.

In dit tijdperk (1998) waren er steeds meer fabrikanten, die goede sier wisten te maken met verlengde of variabele onderhoudstermijnen. Was eerder elke 15.000km of nog eerder zelf 10.000 of 7.500 heel normaal, veel fabrikanten gaven nu 20.000, 30.000 en zelfs 50.000km op. In bepaalde gevallen kan dit uitstellen van regulier onderhoud prima, bij een heleboel andere auto’s gaat het toch niet.

In de eerste plaats niet, omdat er nogal wat onderdelen verslijten die zich niets aantrekken van de gereden afstand. Remblokken, banden en verlichting slijten bij de ene auto immers sneller als bij de ander – om nog maar te zwijgen over wanneer zich storingen voordoen.

Stel: er gaat een rem wat zwaar lopen. Wanneer dit bij de eerste onderhoudsbeurt wordt opgemerkt, wordt dit opgelost. Zit er echter meer als een jaar of enkele tienduizenden kilometers tussen twee beurten in, dan zien we de auto pas in de garage als bij dat wiel waar de “probleemrem” zit dat niet alleen de remblokken, maar waarschijnlijk ook de remschijf vervangen moeten worden. En dan hebben we het nog niet gehad over de extra slijtage van de banden en het meer brandstofverbruik tot het moment dat de storing opgemerkt/opgelost wordt.

Een tweede belangrijke reden waarom longlife onderhoud achterhaald is, is de generatie euro 5 en in nog grotere mate de euro-6 motoren. Om aan deze emissie-eisen te voldoen, moet het zo schoon zijn achter de auto, dat de fabrikanten er steevast voor kiezen de vervuiling (die er nou eenmaal is) als het ware “in de auto” vast te houden. Systemen als roetfilters, katalysators, lambdasondes en uitlaatgasrecirculatie zijn er allemaal op gericht de uiteindelijke uitstoot te verminderen. Heel jammer alleen, dat de genoemde systemen daardoor zelf vervuilen. Ook de komst van brandstoffen met bio-ethanol als verplichte milieuvriendelijke toevoeging speelt een kwalijke rol in het presteren en de levensduur van motoren.

Een oplossing is er gelukkig ook: “ouderwets” elke 15.000km een beurt laten uitvoeren. Dat is gelukkig voor de meeste nederlanders gemiddeld wat een auto per jaar rijdt – dus 1x per jaar een onderhoudsbeurt is toch niet zo gek?

We sluiten dit verhaal af met een aantal door ons gevonden (en opgeloste) storingen die je niet zou verwachten vanwege leeftijd en kilometerstand:

Skoda Superb 2.0TFSI van 5 jaar oud, 49.000km: Waterpomp lek

VW Touran 2.0TDI van 6 jaar oud, ca 120.000km: Waterpomp lek

Peugeot 206 1.4i van 5 jaar oud, 74.000km: Inlaatklep kromgetrokken, cilinderkoppakking lek

Opel Vivaro van nog geen jaar oud, ingebouwde kabelboom naar de trekhaak beschadigd

Renault Modus van 7 jaar oud, 44.000km: Automatische transmissie defect

VW Transporter T5 van 7 jaar oud, 61.000km: Aandrijfriem dynamo defect

Citroën C4 van 4 jaar, 59.000km: Remklauw vastgelopen (rem bleef aanlopen)

Seat Ibiza van 5 jaar, ca. 72.000km: Distributieketting opgerekt (vervangingstermijn zou levenslang moeten zijn)

Skoda Roomster van 4 jaar jong, 82.000km: Bobine defect

Skoda Fabia van 4 jaar oud, 91.000km: Bobine en bougiekabels defect

Nissan Qashqai van 5 jaar oud, 36.000km: Remklauw vastgelopen

VW Passat van 5 jaar, 96.000km: ABS-regelapparaat defect

….Wie er geen genoeg van kan krijgen: in 2023 schreef Dirk nogmaals over Longlife onderhoud in het blog. Klik op Longlife onderhoud deel 2….