Om nog beter in beeld te brengen wat we bij Dorpsgarage Nieuw-Buinen doen, welk speciaal gereedschap hierbij komt kijken en hoe dit ons veel tijd (en dus kosten) bespaart.Dit keer gaat het Dorpsgarage Nieuw-Buinen Blog over: Speciaal gereedschap.

 

We nemen voor dit voorbeeld een klus aan een VW Golf 1.4tsi van 2013.

Aan de auto moeten de volgende werkzaamheden gebeuren:

Grote onderhoudsbeurt

Waterpomp vervangen

Bougies & luchtfilter vervangen

Aircobeurt

Multiriem vervangen

Remvloeistof verversen

Achterste remblokken vervangen

Een hoop van het speciaal gereedschap wat we gebruiken vinden we tegenwoordig al lang niet zo speciaal meer, dus de  Torxdraaiers, smalle-schacht-bougiedoppen en slangklemtangen komen niet op de foto’s. Wie dat toch leuk vind: Kom langs of loop een dagje mee!

We lichten de volgende gereedschappen uit:

–  Uitleescomputer, om de auto te vertellen dat er een beurt is gedaan en de herinnering op het dashboard niet langer hoeft aan te geven dat de auto aan een beurt toe is

–  Aircomachine, nodig om het (gasvormige) koudemiddel op peil te brengen en de airconditioning te kunnen testen

–  Extra lange gebogen spansleutelset, voor het ontspannen van de automatische span-inrichting (=looprol met een veer erin) van de multiriem (multiriem=moderne V-snaar)

–  Ontluchtingsapparaat om remvloeistof snel en zonder morsen te verversen – ook handig om hydraulische koppelingen en hydraulische druklagers te ontluchten!

–  Remzuiger-terugdrukset, bij dit soort auto’s kun je voordat de remblokken vervangen worden niet simpelweg de remzuiger terug naar binnen duwen: dit moet met een draaiende beweging zodat het systeem wat voor de handrem zorgt ook weer in de beginstand komt te staan. Als een auto ook nog een elektrische parkeerrem of automatische handrem heeft, komt er meestal ook nog een keer de uitleescomputer aan te pas.

En de klus is weer geklaard!