TSI.

“Bij de TSI-benzinemotoren van Volkswagen is de motorinhoud kleiner dan voorheen. Toch zijn deze motoren krachtiger door onder andere een directe inspuiting.”

 

Zo begint de tekst op de website van Volkswagen, waar men inspeelt op de moderne generatie motoren.

Anders dan zo’n 20 jaar geleden waar het merk de Touareg en Pheaton met grote benzine- en dieselmotoren op de markt bracht, wordt nu vooral ingezet op klein, compact en zuinig. Termen waar het om gaat bij ontwerp van nieuwe motoren zijn lage wrijvingsverliezen, zo hoog mogelijke warmte-efficiency en natuurlijk lage emissie’s.

Dit is bij nagenoeg alle merken waar het anno nu om draait.

 

Dat met deze generatie motoren een nieuwe weg ingeslagen is, blijkt niet alleen uit de inderdaad lagere verbruikscijfers, maar ook in de mate van motorstoringen en motorschade’s.

Hier gaan wij op inzoomen (want dit is wanneer de auto’s bij ons in beeld komen 😉 )

 

Motorschade. Het klinkt als iets akeligs. En dat is het ook. Niet alleen omdat het al snel over fikse kosten gaat, maar ook vanwege de wetenschap dat met goed onderhoud of de juiste diagnose veel motorschade’s voorkomen hadden kunnen worden.

Dat vergt veel van de moderne werkplaatsen. Een hoge mate van alertheid en natuurlijk goed opleidingsniveau is een eerste vereiste – maar dat alleen is niet genoeg! De juiste ervaring waarmee een verband gelegd kan worden tussen diagnose en mechanische processen, zijn bij Dorpsgarage Nieuw-Buinen meer dan eens de doorslag geweest voor de juiste diagnose en de bijpassende oplossing. Op deze manier kunnen diagnosekosten / diagnosetijd bekort worden, en snel een berekening van noodzakelijke reparaties worden gemaakt.

 

Hoe gaat dat in de praktijk?

Er komt bijvoorbeeld een BMW 7-serie binnen met een hoog olieverbruik. Dit is al in overleg met de klant in beeld gebracht – dus na een olieverversing waarbij de motorolie op het juiste peil gebracht is, is een bepaalde afstand gereden waarbij steeds gecontroleerd werd hoeveel olie er per 1000km verdween. Vervolgens is het zaak uit te sluiten waardoor dit veroorzaakt wordt. Er zijn nogal wat mogelijkheden: Vastzittende zuigerveren, hardgeworden klepsteelrubbers, of een hele andere mogelijkheid namelijk het verdwijnen van de olie in het koelvloeistofsysteem via bijvoorbeeld een lekke cilinderkoppakking of een warmtewisselaar.

 

Of een Volkswagen Golf met de bekende 1.4 TSI-motor met af en toe een gek geluidje – alleen bij de koude start. Met slechts 87.000km op de teller zou je het niet verwachten, maar de (door de fabrikant als “onderhoudsvrij” bedoelde) distributieketting blijft niet op spanning. Oorzaak: Verouderde motorolie, de long-life serviceinterval gaf bij veel korte ritten niet aan dat de olie vervangen moest worden ondanks dat bij deze manier van gebruik de condensvorming in de motor geen kans had te verdampen. Dit proces van vervuiling ging nog een stukje sneller als gevolg van de diverse emissiebestrijdingssystemen die op deze auto aanwezig zijn zoals de TSI-directe benzine-injectie. Omdat de inlaatkleppen niet meer schoongespoeld worden door de benzine die door het inlaatspruitstuk stroomt, hadden alle inlaatkleppen enorme kool- en roetafzettingen aan de klepstelen.

Behalve een nieuwe distributieketting kreeg deze motor dan ook een behandeling waarbij het volledige inlaattraject gereinigd werd met de speciaal voor direct ingespoten benzinemotoren ontwikkelde reinigingskit.

Dit scenario komt overigens op veel verschillende gedownsizede moderne motoren voor: Peugeot / Citroën THP-motoren, Volkswagen, Audi, Seat en Skoda TSI en TFSI, Opel en Ford met met name de compacte 1.0 turbo-motoren en zelfs Fiat’s Multi-air kennen diverse problemen die veelal hun oorzaak vinden in vervuiling.

 

Komt een auto met dit soort storingen in een vroeg stadium – in deze voorbeelden brandde er nog geen enkel storingslampje – dan is het een kwestie van de oorzaken uitsluiten en het oplossen.

Natuurlijk kan dat voor de eigenaar best lastig in te schatten zijn – aangezien hij zelf geen storingslampjes heeft zien branden. Zelfs uitlezen met de verschillende diagnoseapparaten geeft hier geen enkel uitsluitsel. Gezien de aard van de klachten en het stadium waarin deze zich bevonden konden de computers in de auto dit niet registeren – waardoor zelfs garagebedrijven moeite kunnen hebben deze klachten op te lossen.

 

Gaan er dan helemaal geen lampjes aan?

Zeker wel! Echter zijn de processen dan al zo ver, dat er bijvoorbeeld schade is ontstaan aan katalysator (bij olieverbruik), zuigers en kleppen (distributieketting) of turbo en roetfilter (cartervervuiling). Het spreekt voor zich dat reparaties in die gevallen altijd vele malen duurder uitvallen als wanneer er op tijd aan de bel wordt getrokken. Een onbenullig bijgeluidje? Een olielampje wat iets langer blijft branden als anders? Twijfel wanneer er weer een beurt nodig is – het kan allemaal het begin van een storing zijn. Wees er op tijd bij – elke garagehouder zal liever de klanten een keer te vaak zien als net die ene keer te weinig 😉

 

Binnenkort meer over (het voorkomen van) motorschades… 😉 In de tussentijd: Weten hoe u zelf het beste met auto&materiaal omspringt? Of heeft u het angstvallige vermoeden dat ook uw auto “iets” niet goed meer doet? Neem vrijblijvend contact op, altijd verstandig!