Oei, uitgelezen storingen op de gloeipluggen… Deze BMW met 6-cilinder dieselmotor had op dat moment nog geen problemen – toch delen we de foto omdat er nog veel over gloeipluggen bij moderne dieselmotoren te vertellen valt. De korte versie:

Tot eind jaren 90 waren gloeipluggen een hulpmiddel om een koude dieselmotor aan het starten te krijgen.

Sindsdien is er een hoop veranderd, veel als gevolg van strengere milieu-eisen. Zo had een dieselmotor destijds nog lang niet altijd gehoord van een katalysator, om maar te zwijgen over een roetfilter, uitlaatgasrecirculatie, drukverschilsensors en brandstofadditieven.

Dat dit allemaal veranderd is, weten de meeste mensen inmiddels wel. En eerlijk is eerlijk, als we onze pre-2000 Mercedes autotransporter starten, staat de straat “ouderwets” blauw van de uitlaatgassen. Dat is gelukkig niet meer zo met de moderne uitlaatgasnabehandelingssystemen. Mooi woord voor scrabble overigens 😉

Wat gebeurt er nu met gloeipluggen?

Behalve een goed startende motor, zorgen gloeipluggen er ook in belangrijke mate voor dat de motor in het juiste temperatuurbereik blijft.

Dit is essentieel voor het optimaal functioneren van de diverse systemen die op moderne motoren aanwezig zijn om de emissie’s van schadelijke stoffen te beperken.

Wat zien we in de praktijk: Mensen en garagebedrijven die pas storingen bij gloeipluggen aanpakken als de auto niet meer lekker rijd.

Meer dan eens heeft allerhande vervuiling zich dan echter al meester weten te maken van het hart van de aandrijflijn: De dieselmotor.
Enkele veelvoorkomende gevolgschades:
– Cartervervuiling
– Smeringsproblemen
– Slecht aanslaan
– Vervuiling van inlaattraject
– Vervuiling van uitlaattraject
In deze stadia rijdt de auto meestal nog prima (wanneer de motor eenmaal loopt..)

Zonde! Want de volgende fase is iets erger qua schades:
– Defecte turbo
– Vastlopende klepbediening
– Schade aan nokkenaslagers
– Schade aan krukaslagers
– Volgelopen roetfilter

Waarmee we maar eens willen aangeven hoe essentieel het bij de moderne auto’s is geworden bij elke onderhoudsbeurt de storingen uit te lezen en deze op te lossen. Als garagebedrijf nemen wij deze verantwoordelijkheid zeer serieus – waarmee je dan de klant langer en beter van zijn of haar auto kunt laten genieten.

En laat dat nu precies onze doelstelling zijn!

Deze uitleg wordt opgenomen in en is terug te lezen in het blog dat wij op onze website bijhouden.

Aanvullingen suggesties en reacties zijn altijd welkom.

Fijne winter allemaal en… vergeet niet voor te gloeien